Deelsessies

Ronde 1

WORKSHOPS & EXCURSIES (11.30-12.45)

Zaal 1 

Van buiten naar binnen – publieke ruimte-oplossingen om hittestress binnenhuis te verminderen 

(organisator nog onbekend) 

Wat: Best practice van interventies in de publieke ruimte (groen, inrichtingskeuzes) die hittestress binnenhuis verminderen  

Waarom: De meeste schade van hittestress treedt binnenhuis op in de vorm van overlast en in het ergste geval: sterfte 

Wat leert u: Hoe je de publieke ruimte zo inricht dat dit binnenshuis hittestress-effecten vermindert 

Zaal 2 

Werklandschappen vergroenen mét ondernemers

Gemeente Arnhem

Groene bedrijventerreinen in Arnhem participeren in het Europees project IB Green. Ook zijn zij aangesloten bij Werklandschappen van de Toekomst.

Wat: samen in gesprek over de ‘lessons learned’ van Arnhemse bedrijventerreinen. Wat doen zij goed? Wat doen zij anders? Welke worstelingen herkent u?

Waarom: een groene, rustgevende werkomgeving is minstens net zo belangrijk als een woonomgeving

Wat leert u: wat Arnhemse werklocaties leren van hun Europese samenwerking en hoe andere deelnemers hun bedrijventerreinen vergroenen.

Zaal 3 

(meer informatie volgt nog)

Zaal 4 

Daar vergroenen waar het nodig is

Stichting Steenbreek en Cobra Groeninzicht

Wat: We moeten daar vergroenen waar de opgave het grootst is. Maar hoe weet je waar dat is? De Steenbreek Verdiepingsatlas laat dat tot op detailniveau zien (straat-, object- en tuinniveau) waar we aan het werk kunnen. We kijken daarbij naar verharding, de 3-30-300-regel en hittestress

Waarom: je ontkomt niet aan functionele verharding, maar is al die verharding wel nodig?  

Wat leert u: hoe je aan de hand van objectieve data beleid kunt maken. De Steenbreekrichtlijn en – kansenkaart dragen daar aan bij.

Zaal 5 

(meer informatie volgt)

Gebiedsopgaven: 

 

Excursie 1 

Stadscentrum (Steenstraat, Van Muijlwijkstraat) 

Onder leiding van Henk Wentink (bestuursadviseur Klimaatadaptatie en Vergroenen) wandelen we door de binnenstad en bezoeken we de compleet ingerichte Van Muijlwijk en de door bewoners ge-uplifte Steenstraat. 

(radicaal verdichten én radicaal vergroenen, met verschillende stakeholder waaronder ondernemers) 

Excursie 2 

Naoorlogse wijk Malburgen

Onder leiding van Anne Luijten (bestuursadviseur Groene Leefomgeving) bezoekt u het ‘beste vergroeningsidee van Gelderland’: de Groene Route Malburgen. 

Voor deze route is een fiets essentieel, die wordt voor u verzorgd 

Excursie 3 

Vooroorlogse wijk Klarendal 

Onder leiding van Ronald Bos (bestuursadviseur Openbare Ruimte, Water en Ecologie) wandelt u langs verschillende kleinschalige bewonersprojecten. Onderweg komt u ook langs het Gele Rijdersplein, voormalig parkeerplaats en nu groen plein.  

 

Ronde 2

WORKSHOPS & EXCURSIES (14.00-15.15)

Zaal 1 

Ontwerpatelier 1: centrum 

ONTWERPATELIER aansluitend op sessie in de ochtend

(meer informatie volgt)

Zaal 2 

Ontwerpatelier 2: vooroorlogse wijk 

ONTWERPATELIER aansluitend op sessie ochtend 

(meer informatie volgt)

Zaal 3 

Ontwerpatelier 3: wederopbouwwijk

ONTWERPATELIER aansluitend op sessie ochtend 

Zaal 4 

Samen voor een groene leefbare stad

Sacha de Ruiter (De Groene Buurt)

Wat: De Groene Buur maakt grote thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid, biodiversiteit, urban heating klein en toegankelijk door te beginnen daar waar we elke dag op uit kijken, de eigen tuin, de eigen omgeving.

Waarom: willen we steden leefbaar houden, dan moeten we met z’n allen in beweging komen. Vergroening is niet enkel een opgave voor de overheid. Iedereen is aan zet!

Wat leert u: hoe u mensen intrinsiek kan motiveren en het vergroenen en klimaatadaptief inrichten van de eigen leefomgeving niet hoeft op te leggen. 

Zaal 5 

Aanpak Hittestress: Realiseren van parken en verbindingen voor jong en oud 

Gideon Spanjar, lector innovatie en groenstedelijke ruimte, Aeres Hogeschool 

Wat: De belangrijkste bevindingen van onderzoeksproject Cool Towns en de Almeerse klimaatvisie en het project Excellente Groene en Gezonde Leefomgeving. 

Waarom: als u zich herkent in de noodzaak van systematische vergroening en wil weten hoe je dat juist in de praktijk brengt 

Wat leert u: hoe je ambities kan vertalen naar concrete uitvoering en hoe je de juiste prioriteiten stelt voor de korte en lange termijn 

Buig je samen met andere deelnemers over de vraagstukken van deze parken en formuleer een strategie met ondersteuning van het lectoraat van Aeres Hogeschool. 

Gebiedsopgaven: 

– 

Excursie 1 

Stadscentrum (Steenstraat, Van Muijlwijkstraat) 

Onder leiding van Henk Wentink (bestuursadviseur Klimaatadaptatie en Vergroening) wandelen we door de binnenstad en bezoeken we de compleet ingerichte Van Muijlwijk en de door bewoners ge-uplifte Steenstraat. 

Excursie 2 

Naoorlogse wijk Malburgen 

Onder leiding van Anne Luijten (bestuursadviseur Groene Leefomgeving) bezoekt u het ‘beste vergroeningsidee van Gelderland’: de Groene Route Malburgen. 

Voor deze route is een fiets essentieel, deze wordt verzorgd

Excursie 3 

Vooroorlogse wijk Klarendal

Onder leiding van Ronald Bos (bestuursadviseur Openbare Ruimte, Water en Ecologiewandelt u langs verschillende kleinschalige bewonersprojecten. Onderweg komt u ook langs het Gele Rijdersplein, voormalig parkeerplaats en nu groen plein. 

 

Het stedelijk interieur congres wordt mede mogelijk gemaakt door