In Dordrecht komt alles samen
Vóór de Sint Elisabethsvloed van 1421 was Dordrecht de belangrijkste handelsstad van zuidelijk Holland. De stad pikte een graantje mee van de bloeiende scheepvaart. Door het stapelrecht moesten passerende schippers hun spullen in Dordrecht op de markt brengen. Ook scheepswerven deden goede zaken in Dordrecht. De Sint Elisabethsvloed had grote gevolgen voor Dordrecht. De stad kwam hierdoor op een eiland te liggen. Bij deze enorme overstroming verdwenen 16 dorpen rond Dordrecht in de golven. De Dordtse Binnenstad bleef gelukkig gespaard door haar stadsmuren en omdat ze hoger ligt. Men noemt het tegenwoordig ook wel het onontdekte Venetië van Nederland.

Ontwerpuitdaging
Vandaag de dag is Dordrecht nog steeds kwetsbaar voor overstroming. Daarom wordt de stad beschermd met veilige dijken en waterkeringen. Maar door klimaatverandering wordt de kans op een grote overstroming reëler. Daarom werkt Dordrecht aan het ontwerpen van ‘shelters’. Dit zijn veilige vluchtlocaties in hoger gelegen stadsgebieden. Hier kunnen inwoners tijdens een overstroming in de toekomst naartoe vluchten en een paar dagen verblijven. Vanaf deze plek zullen ook reddingsacties worden opgezet en herstel worden gecoördineerd. De inrichting van deze schuil- en coördinatiehubs is een ware ontwerpuitdaging.

Groen en water als fundament voor stadsontwikkeling
Het veranderende klimaat laat elk jaar nadrukkelijker en heviger van zich horen. Dordrecht investeert dan ook veel in klimaatadaptatie en waterveiligheid en combineert dit nadrukkelijk met het realiseren van een sociale, gezonde en aantrekkelijk openbare ruimte. Het doel? Groen vanaf de Biesbosch tot aan de voordeur. Net als veel steden heeft Dordrecht een ambitieuze bouwopgave. Tegelijk moet de stad een fijne plek voor inwoners én aantrekkelijk zijn voor bezoekers, bedrijven en gebiedsontwikkelaars. Dordrecht werkt voortdurend aan de balans tussen stedelijke ontwikkeling en een prettige leefomgeving. Dat zie je terug in de natuurlijke getijdeoevers. En in het Stadspark Dordrecht, dat als ecologisch zone van noord naar zuid midden door de stad loopt.

Krachten bundelen
Als je water- en klimaatoplossingen goed aanpakt, verdienen ze zich op meerdere manieren terug: financieel, ecologisch, sociaal én in leefbaarheid. Daarom draait het niet alleen om slimme ontwerpen maar ook om het bundelen van krachten. Gemeentelijke afdelingen – van openbare ruimte en duurzaamheid tot sociaal domein en gezondheid – werken nauw samen. Maar ook provincies, waterschappen, het Rijk, projectontwikkelaars, woningcorporaties, verzekeraars én bewoners spelen een belangrijke rol in de samenwerking aan duurzame en toekomstbestendige oplossingen.

Een veilige, sociale, gezonde, aantrekkelijke stad is in het belang van iedereen!

Het stedelijk interieur congres wordt mede mogelijk gemaakt door