Programma
Hitte in de stad

Arnhem I 2024

Hoofdprogramma

Let op: het congres gaat niet door op 20 juni, maar wordt later dit jaar georganiseerd. U kunt zich wel nog aanmelden, zodra er een nieuwe datum bekend is, ontvangt u bericht met de vraag of uw aanmelding gehandhaafd kan blijven.

9.30 uur – Inloop

10.00 uur – Welkom
Hitte in de stad – Zo lossen we het samen op
Dagvoorzitter Jan Jager, hoofdredacteur Stedelijk Interieur en Stadszaken

10.15 uur – Opening: Radicaal verdichten en radicaal vergroenen: Arnhem zet de toon
Cathelijne Bouwkamp, wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Groen, Duurzaamheid en Cultuur 

10.30 uur – Keynote: Samenwerken aan gebiedsopgaven 
Erwin van der Krabben, hoogleraar Vastgoed- en Locatieontwikkeling aan de Radboud Universiteit

Erwin van der Krabben, een autoriteit op het gebied van gebiedsontwikkeling, duikt in de financiële kringloop van de gezonde leefomgeving: hoe zorg je dat de gezondheidswinst en andere voordelen van vergroenen terugkomt bij wie erin investeert. 

11.15 uur – Korte pauze

11.30 uur – Ronde 1 van workshops/excursies naar gebiedsopgaven (tot 12.45)

         Lees hier meer over de verschillende deelsessies.

12.45 uur – Lunch

13.45 uur – Ronde 2 van workshops/excursies naar gebiedsopgaven (tot 15.00)

          Lees hier meer over de verschillende deelsessies.

15.00 uur – Wisseltijd/korte pauze

15.30 uur – Keynote: Klimaatrobuuste stad vóór en ván iedereen
Floor Milikowski, journalist en sociaal-geograaf

In haar boeken ‘Van wie is de stad?’ en ‘Een land met verre uithoeken’ stelt journalist en sociaal geograaf Floor Milikowski de mens centraal in een belangrijk verhaal over werken aan gebiedsopgaven.

Recent verlegde ze haar werkveld naar onder meer Culemborg waarover ze publicaties maakte in De Groene Amsterdammer en wat ook de basis vormt voor haar volgende boek.

Op deze 20e editie van het Stedelijk Interieur Congres hamert Milikowski op het belang om de klimaatrobuuste stad voelbaar te maken voor iedereen, voor een zo groot mogelijk draagvlak onder bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Zij put daarin uit haar eigen observaties in het land hoe je dat zo goed mogelijk doet. 

16.00 uur – Plenaire afsluiting

16.15 uur – netwerkborrel  

Een greep uit onze (hoofd)sprekers en sessies...

Nederland, Amsterdam, 16 mei 2023
Floor Milikowski, sociaal geograaf

Foto: Merlijn DOomernik
Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

Floor Milikowski (hoofdspreker ochtend)

Floor Milikowski is journalist en sociaal geograaf. Ze is auteur van de boeken Van wie is de stad (2018), Een klein land met verre uithoeken (2020) en Wij zijn de stad (2021). Op het congres deelt zij met u haar antwoord op de vraag: hoe maak je de groene, koele stad een stad voor én door iedereen?

Jan Jager (dagvoorzitter)

Jan Jager werkt sinds 2009 bij Elba\Rec, uitgever van onder meer vakblad Stedelijk Interieur, Stadszaken, ROmagazine en BT. Naast zijn werk als redacteur organiseert hij voor Elba\Rec congressen en studiereizen naar steden en regio’s in heel Europa.

Erwin van der Krabben (hoofdspreker middag)

Erwin van der Krabben is deskundig op het gebied van ruimtelijke ordening en vastgoed, grondbeleid en financiering van gebiedsontwikkeling. Zijn verhaal op het congres gaat dan ook over hoe een klimaatadaptieve stad nou eerlijk gefinancieerd wordt. 

Wethouder Cathelijne Bouwkamp

Cathelijne Bouwkamp is wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Groen, Duurzaamheid en Cultuur. De wethouder zal het congres feestelijk openen en kort toelichten wat Arnhem heeft met het centrale thema 'Klimaatrobuuste stad voor iedereen' en de noodzaak om daarin met alle stakeholders samen te werken.

Roel van Dijk (Stichting Steenbreek)

Roel van Dijk is projectdirecteur van Stichting Steenbreek.  Hij zal samen met groenpartij Cobra Groeninzicht de Verdiepingsatlas aan u voorstellen en uitleggen. Hoe vergroenen waar dit het hardste nodig is? De Atlas helpt u daarbij!

Sascha de Ruiter (Groene Buur)

Sascha de Ruiter is tuinontwerper en projectleider bij Groene Buur. Deze organisatie maakt grote thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid, biodiversiteit, urban heating klein en toegankelijk door te beginnen daar waar we elke dag op uit kijken, de eigen tuin, de eigen omgeving.

Gideon Spanjar (Aeres Hogeschool Almere)

 Gideon is als lector Innovatie & Groenstedelijke Ruimte verbonden aan Aeres Hogeschool. In de workshop van Spanjar staat het maken van coole routes en parken centraal en de onderzochte effectiviteit van verkoelende maatregelen.

Het stedelijk interieur congres wordt mede mogelijk gemaakt door