Programma
water als kans
Donderdag 26 juni 2025 - Dordrecht
Hoofdprogramma
09.45 uur Inloop
10.15 uur Welkom door dagvoorzitter Sophie Stravens
10.20 uur Openingswoord door wethouder Rik van der Linden gemeente Dordrecht, Groenblauwe stad inclusief Klimaatadaptie
10.30 uur Sophie Stravens in gesprek met de zaal
10.45 uur Keynote De beste stad als het regent door Jens Thoms Ivarsson, ontwerpstrateeg Kunst & Cultuur, Gotenberg (Zweden)
Hoe betrek je niet alleen ambtenaren, maar ook bewoners en ondernemers bij stedelijke projecten? Met een frisse blik op de rol van water in de stad laat de Göteborgse ontwerpstrateeg Kunst & Cultuur Jens Thoms Ivarsson tijdens het congres met 100den beelden zien hoe abstracte concepten en design thinking gebruikt kunnen worden om concrete waarde te geven aan projecten.
Beleidsmakers redeneren vaak vanuit het hoofd (ratio), terwijl Ivarsson zich richt op hart (gevoel), maag (intuïtie) en lies (lust). ‘Het gaat uiteindelijk allemaal om het vinden van oplossingen. Daar gaat design thinking over. De manier om dat te doen is denken aan het onderliggende doel of de behoefte. Zodra je dat ontdekt hebt, dan kom je vanzelf tot de conclusie dat er vele manieren zijn om dat op te lossen.’ Lees alvast het interview met Jens op Stadszaken.nl
Thoms Ivarsson heeft als design thinker internationale ervaring met het betrekken van mensen bij grote stadsprojecten zoals onder andere het project Rain Gothenburg. Deze presentatie is Engelstalig.
11.30 uur Ronde 1 Deelsessies
12.45 uur Lunchpauze
14.00 uur Ronde 2 Deelsessies
15.15 uur Pauze
15.30 uur Keynote Financiële kringlopen van de klimaatbestendige stad door Gijs Kloek, senior manager Actuarial- Climate Change & International bij Achmea en voorzitter van de Werkgroep Klimaatadaptatie van het Platform voor Duurzame Financiering
In hoeverre ligt er een sleutelrol voor het nemen van klimaatadaptieve maatregelen in de publieke ruimte bij (een collectief van) verzekeraars, en wat voor financiële constructies zijn hiervoor denkbaar? Die vraag stelde Stedelijk Interieur aan Gijs Kloek, senior manager actuarial climate change & International bij Achmea en hoofdspreker op het Stedelijk Interieur Congres op 26 juni in Dordrecht. Lees het interview met Kloek alvast op Stadszaken.
Kloek, Actuaris van het jaar 2023, overhandigde in 2023 het ‘Klimaatadaptatie in een stroomversnelling’ aan minister Harbers. Zijn ‘Werkgroep Klimaatadaptatie’ van het Platform Duurzame Financiering, bestaande uit 60 personen van 29 financiële instellingen, overheden en andere organisaties, zoekt naar financieringsoplossingen voor een klimaatbestendige leefomgeving. Kloek reflecteert vanuit bestaande casuïstiek die vooral betrekking heeft op de gebouwde omgeving op nieuwe financieringsconstructies voor een klimaatbestendige, gezonde stedelijke leefomgeving.
16.00 uur Plenaire afsluiting
16.15 uur Netwerkborrel (tot uiterlijk 17.00 uur)

Sophie Stravens
Dagvoorzitter
De moderne wereld is zo complex dat we als individu de oplossing niet zullen vinden. De oplossing zal allerminst eenvoudig zijn, de oplossingsrichting niet eenduidig. We hebben een scala aan vragen, verhalen, inzichten en ideeën nodig om samen tot een oplossing te komen; een door- of herontwikkeling van ons huidig systeem én ruimtelijk ontwerp. Met een achtergrond in theater en ruimtelijke ontwikkeling gaat Sophie als presentator, performer en programmamaker altijd op zoek naar wat mensen beweegt.

Rik van der Linden
Wethouder gemeente Dordrecht
Rik is sinds 2014 wethouder namens de ChristenUnie-SGP. Met als huidige portefeuille: Mobiliteit en Bereikbaarheid, Infrastructuur, Gezondheid, Jeugdzorg, Cultuur, Groenblauwe Stad en Dienstverlening. Hij is opgegroeid in Groningen en heeft Beleid en Bestuur in Internationale Organisaties gestudeerd. Bijna dertig jaar geleden is hij in Dordrecht beland vanwege het werk van zijn vrouw. Samen met zijn gezin woont hij met veel plezier in Dordrecht: in een mooie stad, met veel groen en met de Randstad vlakbij.

Jens Thoms Ivarsson
Kunstenaar
Jens Thoms Ivarsson is een gerenommeerd kunstenaar, ontwerper en spreker wiens innovatieve benadering van design wereldwijd het publiek heeft geboeid. Jens staat bekend als voormalig creatief directeur van het iconische Icehotel in Jukkasjärvi en brengt artisticiteit en functionaliteit samen via de basisontwerpmethode.
Met een carrière die gekenmerkt wordt door baanbrekende projecten, is hij een sleutelfiguur geworden op het snijvlak van kunst, cultuur en design. Momenteel werkzaam als Design Strategist voor Kunst en Cultuur in Göteborg, Zweden, blijft Jens Thoms Ivarsson het culturele landschap van de stad vormgeven, waarbij hij creativiteit combineert met strategische visie om de rol van design en kunst in de openbare ruimte te vergroten. Zijn werk, gedreven door een passie voor meeslepende ervaringen, weerspiegelt zijn toewijding om grenzen te verleggen en een dialoog te inspireren rond stedelijke ontwikkeling, hedendaagse kunst en design.