Programma
STUREN OP de KLIMAATADAPTIEVE STAD

Donderdag 7 november - Arnhem

Hoofdprogramma

9.45 uur – Inloop

10.15 uur – Welkom
Jan Jager, dagvoorzitter en hoofdredacteur Stedelijk Interieur en Stadszaken

10.20 uur – Opening
STUREN OP DE KLIMAATADAPTIEVE STAD: GROEN, SLIM, SAMEN
Cathelijne Bouwkamp, wethouder stedelijke ontwikkeling, groen, duurzaamheid en cultuur, Gemeente Arnhem 

10.45 uur – Keynote
STUREN OP DRAAGVLAK EN GEDRAG: TOT VOORBIJ HET ‘SOCIAL TIPPING POINT’
Chantal van der Leest
, g
edragspsycholoog NIP, vlmg. columnist AD en schrijver.

Chantal van der Leest is veelgevraagd adviseur over gedrag en communicatie bij klimaatvraagstukken. Een van haar stellingen is dat er een ‘social tipping point’ is waarna een comfortabele meerderheid van inwoners van een duurzame klimaatinterventies in de stedelijke leefomgeving draagt, en ook zelf actie onderneemt. Maar de weg naar dit ‘social tipping point’ toe is grillig en gaat gepaard met weerstand, soms ook binnen de stedelijke organisatie. Concessies doen aan die weerstand is begrijpelijke reflex, maar onwenselijk. Chantal leert steden hoe je ondanks weersstand voldoende draagvlak voor duurzame interventies in de stedelijke leefomgeving behoudt, tot voorbij het social tipping point. Waarna het klimaatadaptieve ‘Paradijs’ lonkt…

11.30 uur – Ronde 1 deelsessies (tot 12.45)
>Zo stuur je op klimaatadaptatie vanuit de ondergrondse openbare ruimte;
>Zo stuur je op groen met planregels in het Omgevingsplan;
>Ontwerpatelier 1: vooroorlogse wijk Klarendal;
>Zo stuur je op klimaatadaptieve werkomgevingen, mét eigenaren en ondernemers;
>Zo stuur je met data: vergroenen waar het nodig is

         Lees hier meer over de verschillende deelsessies

12.45 uur – Lunch/facultatief pauzeprogramma
>Excursie binnenstad-oost: van ‘Steenstraat’ en Van Muijlwijkstraat naar groen centrum
Excursie onder leiding van Henk Wentink (bestuursadviseur klimaatadaptatie, gemeente Arnhem) langs de van oorsprong ‘stenige’ Steenstraat die een metamorfose ondergaat tot groene winkelstraat, en van auto-minnende Van Muijlwijkstraat tot en bloemenrijke stadsboulevard.
>Excursie binnenstad-west: van wederopbouwplein tot groene oase + urban sportspark
Excursie onder leiding van Ronald Bos (bestuursadviseur Water en Klimaatadaptatie, gemeente Arhnem) langs onder meer het wederopbouwplein ‘Gele Rijdersplein’ dat een transformatie heeft ondergaan en parkeerplaats/kunstwerk Oude Kraan/de Blauwe Golven dat wordt vergroend en uitgebreid met een urban sport park.

14.00 uur – 
Ronde 2 deelsessies (tot 15.15)
>Zo stuur je op samenhang: Ecosysteem Stad;
>Zo stuur je met harde en zachte instrumenten op klimaatadaptatie onder de Omgevingswet;
>Ontwerpatelier 2: Binnenstad/Centrum;
>Zo stuur je op ruimtelijke hittestress-adaptatie: het ‘Koele Netwerk’ in en rond het centrum tot de stadsbrede aanpak van ‘Cool Cities’;
>
Sturen of stimuleren: groen is een zaak van iedereen

          Lees hier meer over de verschillende deelsessies

15.15 uur – Wisseltijd/korte pauze

15.30 uur – Keynote
KLIMAATADAPTIEVE STAD – EEN KWESTIE VAN SAMEN ORGANISEREN EN FINANCIEREN
Minouche Besters, partner Stipo

Minouche Besters, partner bij Stipo, vertelt hoe je het proces van openbare ruimte anders organiseert en financiert, sámen met de stad. Want hoewel iedereen beaamt dat er vele winnaars zijn, is niet nog altijd zoeken naar financieringsmodellen waarin baathouders ook investeerder zijn. In het kader van de city deal openbare ruimte deden Stipo en DML onderzoek naar de ‘financiering van integratie’. Een klimaatadaptieve, gezonde stad is niet alleen een zaak van inrichters en beheerders van de openbare ruimte. Een klimaatadaptieve stad is een zaak van iedereen. Een klimaatadaptieve, gezonde openbare ruimte kent vele baathouders. De kunst is om al deze baathouders te betrekken bij het proces van ontwerp, inrichting en beheer van de openbare ruimte. En vervolgens: hoe je dit organiseert en financiert. 

16.00 uur – Plenaire afsluiting
Dialoog met deelnemers en de laatste sprekers o.l.v. Jan Jager

16.15 uur – Netwerkborrel 

Een greep uit onze (hoofd)sprekers...

Cathelijne Bouwkamp

Cathelijne Bouwkamp is GroenLinks-wethouder voor stedelijke ontwikkeling, groen en duurzaamheid in Arnhem. Daarvoor vervulde diverse banen in de culturele sector. 

Shannen Dill

Shannen Dill is onderzoeker bji Wageningen University & Research. Ze focust zich op klimaatadaptatie en stedelijke vergroening. 

Richard Hereijgers

Richard Hereijgers is bij de gemeente Breda specialist op het gebied van stedelijke ontwikkeling en klimaatadaptatie. 

Luc Wallays

Luc Wallays is creative director, landschapsarchitect en stedenbouwkundige en sedert 2002 werkzaam als hoofdontwerper binnen de werkvelden landscape en urbanism bij ontwerpbureau OMGEVING in België. 

Jeroen Bruinenberg

Jeroen Bruinenberg, adviseur openbare ruimte bij Planterra, is expert op het gebied van de Omgevingswet in relatie tot de inrichting van de de openbare ruimte.

Willem Brouwers

Willem Brouwers is landschapsarchitect bij Veenenbos en Bosch, met expertise in stedelijke planning en landschapsontwerp. 

Viola Bennink

Viola Bennink is onderzoeker bij Wageningen University & Research. Ze focust op stedelijke ecologie en duurzame landschapsinrichting. 

Joost Verhagen

Joost Verhagen is expert op het snijvlak van bomen, ecologie en big green data. Deze combinatie van kennis en vakmanschap zet hij met passie in om bij te dragen aan een toekomstbestendige, biodiverse en klimaatrobuuste leefomgeving. 

Chantal van der Leest

Chantal van der Leest is gedragspsycholoog gespecialiseerd in klimaatinterventies. Met meer dan 10 jaar ervaring helpt ze organisaties duurzame gedragsveranderingen te implementeren. 

Jan Janse

Jan Janse is actief binnen de NVTL en heeft jarenlange ervaring in landschapsarchitectuur, met een focus op duurzame stedelijk ontwerp. 

Jasper Nillessen

Jasper Nillessen is landschapsarchitect bij Veenenbos en Bosch. Hij is expert op het vlak van het integreren van groenstructuren in stedelijke gebieden. 

Sascha de Ruiter

Sascha de Ruiter is tuinontwerper en projectleider bij Groene Buur. Deze organisatie uit Almere  maakt grote thema’s als klimaatadaptatie klein, en toegankelijk voor buurtbewoners.

Pieter Boone

Pieter Boone is landschapsontwerper en strategisch adviseur bodem en ondergrond bij de gemeente Rotterdam. . 

Jan Jager

Dagvoorzitter Jan Jager is opgeleid als planoloog en hoofdredacteur van onder meer Stedelijk Interieur, Stadszaken en vakblad BT. 

Het stedelijk interieur congres wordt mede mogelijk gemaakt door